Přejít k hlavnímu obsahu
Drupal Apps

Opakování je matkou moudrosti, proto zahájím článek tím, že zopakuji, že Drupal je ryze modulární systém. Jednotlivé moduly prakticky obstarávají všechny funkce a díky jejich množství je velmi jednoduché web rozšířit a zacílit.

Další oblíbenou funkcí Drupalu jsou distribuce. Distribuce je předpřipravený balíček s určitými moduly, u kterých se předpokládá, že se budou využívat. Během vývoje distribucí došlo ke dvěma směrům. První byl klasický a robustní – nahrajeme do distribuce všechny moduly, ony se budou hodit. A když ne, tak je vypneme.

Není to ale dlouho, co vývojáři přišli s jiným přístupem. Jejich hlavní cílem byla flexibilita a pohodlí vývojářů. Začali tedy do distribucí implementovat systém Apps. Pointa spočívá v tom, že do distribuce se zahrnují jednotlivé „apps“, které nejsou nainstalovány ani staženy. Tedy začínáme s velmi jednoduchým základem.

V tuto chvíli se vývojáři stačí podívat do nabídky dostupných apps a pomocí dvou kliknutí si veškerou funkčnost implementovat do své instalace Drupalu. Celý proces je tak velmi podobný stahování aplikací pro chytré telefony.

Výběr dostupných apps
Výběr dostupných apps

 

Zatím to zní perfektně. Tak proč se to (zatím) nestalo standardem? Důvodů by se našlo několik. Není neobvyklé, že vývojář naprogramuje a poskytne excelentní modul, který v tu chvíli vyřeší jeho problém. Poskytne ho veřejnosti, ale již nemá zájem na něm pracovat – protože funguje tak, jak má. Pokrýt celou nabídku modulů pomocí Apps by trvalo velmi dlouhou dobu.

A za druhé, různé servery mohou nabízet různé apps pro jednotlivé distribuce. Tím si např. vývojáři firmy Phase2 ošetřují, že se do jejich distribucí dostane pouze kvalitní kód související s účelem distribuce. Samozřejmostí je, že i serverů (a tedy i nabídek apps) je více a nikdo vám nebude bránit založit další.

Doporučené odkazy: