Přejít k hlavnímu obsahu
Redakční systém v praxi aneb Drupal očima redaktora

Názory vývojářů jsou krásná věc, ale v rámci budoucího zlepšování jsme se zeptali i uživatelů redakčního systému Drupal na zpětnou vazbu. Oslovili jsme proto šéfredaktora portálu Cestovinky.cz Honzu Švestku, aby nám pověděl, jak se jeho týmu s Drupalem pracuje při správě jejich portálů.

Jak dlouho už využíváte redakční systém Drupal?

Přesně dva roky. Každý narkoman vám potvrdí, že to je doba, za kterou si vypěstujete slušnou závislost. Já vězím v Drupalu až po uši. Když musím pracovat v jiném systému, nadávám jako špaček a mám silný absťák.

Jak dlouho vám trvalo, než jste se naučil s Drupalem plnohodnotně pracovat?

Je otázka, co je to plnohodnotně. Pořád se něco učím, takže mám nutkání odpovědět, že se to ještě nestalo. Pokud mám ale říct, kdy jsem zvládl ty nejpotřebnější věci jako práci se štítky, ty nejčastější drobné změny různých prvků na stránce a pochopitelně vytváření článků a přidávání fotek a videí, tak to mi zabralo po úvodním proškolení pár dnů intenzivního „hrabání se“ v systému. Trvalo to přibližně stejně jako u většiny redakčních systémů, s nimiž jsem se setkal předtím, nicméně provoz Drupalu je proti nim mnohem levnější.

V čem vidíte jeho největší přednosti?

Spolupráce komunity a velká variabilita. V minulosti se mi u jiného systému stalo, že jsem potřeboval nějaký prvek na stránce trochu posunout a programátor mi řekl, že to nelze. Od té doby, co spolupracuji s drupalisty, mám pocit, že nemožné už není nic.

Co byste v práci s Drupalem změnil? Co za funkce vám v současné chvíli na webu chybí?

Cokoliv chci změnit, o to se vždy postarají kolegové. Já jsem jen laik a vidím Drupal jako Mordor, ve kterém pro mě skřeti programátoři dělají zázraky. Možná bych přivítal prsten, jenž by vládnul všem stránkám na Drupalu, a já bych tak nemusel skřety otravovat.

Jakým způsobem využíváte funkce Drupalu na udržení návštěvníka?

Na projektu Amerika.cz vytvořila naše programátorská hvězda, kterou nebudu jmenovat, poněvadž jde o autora článku, krásný blok (panel či jak to nazvat???) pro poutání vybraných článků v těle textu. Na Cestovinkách jsme zase pyšní na konec článků, kde si po dočtení textu může čtenář vybrat, zda chce zobrazit příbuzné články podle kritéria země, typu místa nebo převažující turistické aktivity.

Jakým způsobem využíváte redakční workflow?

V redakci mají všichni plná práva editovat cokoliv. Párkrát jsem před čištěním sekačky zapomněl vypnout ji ze zásuvky, takže kdyby mi usekla ruce, chci být okamžitě plně zastupitelný. Jsme jen domluveni, že každý článek je nastavený jako nepublikovaný, dokud se na něj nepodívám já nebo má nejbližší spolupracovnice. A plánovaná publikace, to je skvělá věc. Už si ani nedovedu představit, že bych neměl možnost nastavit si čas vydání článku.

Podporuje Drupal vaši monetizační politiku?

Na Cestovinkách také do budoucna plánujeme něco podobného jako má Bydlíme kvalitně v podobě tematické inzerce pomocí štítků.

Jaká je vaše současná návštěvnost a jaké jsou vaše cíle pro rok 2015?

Návštěvnost na Cestovinky.cz roste ohromným způsobem. V momentě, kdy odpovídám a v době, kdy rozhovor vyjde, budou čísla znatelně jiná, takže se omezím jen na ten cíl. Ten je přiblížit se co nejvíce 100 000 návštěv za rok 2015 a co nejrychleji nasbírat druhou a třetí tisícovku fanoušků, na Facebooku.

Jaké plánujete novinky na webu na rok 2015?

Především zlepšení vizuální stránky webu. Fotky jsou základ a my nyní chystáme spolupráci s kvalitními fotografy a našimi fotícími čtenáři, s nimiž budeme v tomto směru spolupracovat. Čtenáři dostanou i prostor podělit se o své dojmy z cest v nové rubrice Blogy.